V okviru operacije Zadruga Ljutomer, s katero je Občina Ljutomer uspešno kandidirala na 3. Javnem pozivu LAS Prlekija in si tako zagotovila 70-odstotno sofinanciranje upravičenih stroškov projekta, poteka izvajanje načrtovanih aktivnosti.
Namen operacije je povezati lokalno ponudbo oz. ponudnike, ki imajo na trgu kot posamezniki, zaradi omejenih količin in slabših pogajalskih sposobnosti manjše možnosti za uspeh. Tudi šibka informacijska podpora ponudbi lokalnih proizvodov in turističnih storitev je velik motiv za povezovanje ponudnikov.
Glavne aktivnosti v operaciji Zadruga Ljutomer so: animacija ponudnikov in ustanovitev zadruge, vzpostavitev komunikacijskih orodij in tisk promocijskih materialov, vzpostavitev centra za lokalno oskrbo in izvedba promocije. S tem bo omogočeno povezovanje lokalnih ponudnikov v enoten tržni nastop in skupno promocijo. V centru mesta Ljutomer bo urejena in opremljena trgovina, kjer bo združena avtentična lokalna ponudba domačih živil, pijač, jedi, rokodelskih izdelkov in spominkov.
Občina Ljutomer je v okviru operacije že izvedla strokovna srečanja, ki so potekala v Ljutomeru in na Cvenu. Vsem prisotnim in zainteresiranim je bila predstavljena vsebina same operacije in proces delovanja zadružništva ter povezovanja v zadružništvu. Teme strokovnih srečanj, katera je v povprečju obiskalo 26 udeležencev, so bile:
- usposabljanje o zadružnem povezovanju za zadružnike – ponudnike,
- povezovanje ponudnikov na področju lokalne hrane in turizma ter razvoj integralnih turističnih ponudnikov,
- vzpostavitev in razvoj zadruge in zadružno upravljanje,
- razvoj zadružniškega KANVAS poslovnega sistema,
- digitalna orodja za podporo zadružnem povezovanju ponudnikov lokalne hrane in turističnih storitev.
Po izvedbi vseh strokovnih srečanj je konec meseca junija 2020 potekal ustanovni občni zbor zadruge, kjer so prisotni ponudniki, zainteresirani posamezniki in organizacije potrdili zadružna pravila in ustanovitveni akt ter ime zadruge. K ustanovitvi zadruge z imenom Zadruga za povezovanje, promocijo ter razvoj lokalne ponudbe in turizma Prlekija z.o.o., krajše Turistična zadruga Prlekija z.o.o., je pristopilo 17 ustanoviteljev, ki so soglasno imenovali člane upravnega in nadzornega odbora. Njihov prvi mandat velja za krajše obdobje, in sicer do 1. rednega občnega zbora zadruge, ki bo predvidoma v začetku leta 2021.
Namen Turistične zadruge Prlekija je potrjen s strani ustanoviteljev, in sicer:
- Zadruga za povezovanje, promocijo ter razvoj lokalne ponudbe in turizma Prlekija z.o.o., socialno podjetje, je organizacija vnaprej nedoločenega števila članov, ki ima namen pospeševati gospodarske in družbene koristi svojih članov ter temelji na prostovoljnem pristopu, svobodnem izstopu, enakopravnem sodelovanju in upravljanju članov.
- Zadruga je v skladu z mednarodno definicijo zadrug ustanovljena kot avtonomno združenje oseb, prostovoljno povezanih z namenom, da na skupne ekonomske, družbene in kulturne potrebe ter prizadevanja odgovarjajo prek podjetja v skupni lasti, ki ga upravljajo demokratično. Zadruga sledi mednarodno sprejetim vrednotam zadružništva, in sicer vrednotam samopomoči, samoodgovornosti, demokratičnosti, enakosti, pravičnosti in solidarnosti ter etičnim vrednotam poštenosti, odprtosti, družbene odgovornosti in skrbi za druge.
- Zadruga je socialno podjetje, ki ga demokratično upravljajo in nadzirajo člani.
- Člani zadruge so lahko fizične osebe in pravne osebe, ki se povezujejo zavoljo uresničevanja svojih skupnih ekonomskih, družbenih, kulturnih, okoljskih in drugih potreb. Cilj zadruge je učinkovito povezovanje članov v odgovarjanju na skupne gospodarske in družbene potrebe ter hkrati izvajanje družbi in naravnemu okolju prijaznega poslovanja. S tem zadruga krepi idejo zadružništva in promovira sodelovanje na lokalni, regionalni, državni in mednarodni ravni.
- Namen zadruge je krepitev trajnostne lokalne preskrbe s hrano ter razvoj turizma na območju Prlekije. Te namene bo zadruga dosegala skozi sledenje naslednjim ciljem:
- večanje lokalne ponudbe ter s tem višanje samooskrbe s hrano,
- krajšanje poti od lokalno pridelane in predelane hrane do potrošnje,
- večanje prepoznavnosti ponudnikov lokalno pridelane in predelane hrane,
- večanje prepoznavnosti ponudnikov turističnih storitev,
- povezovanje lokalnih ponudnikov (pridelovalcev in predelovalcev lokalne hrane ter prehrambenih izdelkov, nastanitvenih storitev, vinogradnikov in vinarjev, drugih turističnih ponudnikov oz. udeležencev v turistični ponudbi,
- promocija in trženje izdelkov in storitev članov zadruge,
- razvoj turizma, ohranjanje kulturne dediščine, ohranjanje okolja in pridelavo ekološke hrane ter razvoj socialnega podjetništva,
- projektno sodelovanje pri pridobivanju občinskih, državnih in evropskih sredstev za razvoj turizma, ohranjanje kulturne dediščine, ohranjanje okolja in pridelavo ekološke hrane ter razvoj socialnega podjetništva,
- vzpostavitev, zaščita in promocija blagovne znamke,
-
- vzpodbujanje in pomoč članom pri preusmerjanju v ekološko, biodinamično ali sonaravno pridelavo in predelavo hrane,
- doseganje višje dodane vrednosti s pomočjo krajšanja verige ponudnikov do potrošnikov.
- Namen zadruge je trajno izvajanje socialno podjetniških dejavnosti na naslednjih področjih:
- pravična trgovina na področju trajnostne lokalne preskrbe in turizma,
- vzpodbujanje in podpora članom zadruge pri razvoju trajnostne lokalne preskrbe in turizma,
- informiranje in izobraževanje članov in širše javnosti na področju trajnostnega razvoja in turizma,
- podpora članom pri pridobivanju razvojnih sredstev na področju delovanja zadruge,
- zagovorništvo v zakonodajnih vprašanjih na področju delovanja zadruge.
Trenutno potekajo vsi potrebni postopki za vpis zadruge v sodni register, aktivnosti za izdelavo spletne strani in spletne trgovine ter urejanje prostora, ki bo namenjen trgovini. Navedeni postopki bodo zaključeni najkasneje do konca meseca oktobra 2020.
Udeleženci predavanj in ustanovni člani zadruge vabijo vse zainteresirane, da se pridružijo in podprejo prizadevanja za krepitev lokalne oskrbe ter skupne promocije Ljutomera in Prlekije.