Gibanica
Surovine:
- 75 dag gladke ali mešane moke, sol, 1 jajce, 1 žlica belega olja, (lahko sončnično), 1 žlica kisa, mlačna voda
- nadev: 1 do 1,25 kg skute, 3 jajca, sol, ½ l kisle smetane, 20 dag masla (margarine), lahko svinjske masti, 2 do 4 žlice sladkorja, pest rozin, mast za pekač.
Priprava:
Iz najprej naštetih živil zamesimo testo, ki ga dobro pregnetemo. Počiva naj dve uri ali več, da se lepše razvleče. Spočito testo razvaljamo in razvlečemo na pomokanem prtu. Pustimo ga nekaj časa, da se osuši. Pripravimo okrogel lončen pekač in ga namažemo z mastjo ali drugo maščobo. Testo razgrnemo čez pekač. Tisti del testa, ki visi čez rob, razrežemo na 7 ali 8 delov. Prvo plast testa premažemo z raztopljenim maslom, naslednjo plast z gostejšim nadevom. V tem vrstnem redu delamo, dokler ne porabimo vsega materiala. Po nadevu lahko potresemo oprane rozine, ni pa nujno. Spodaj sta dve ali tri plasti testa, vmes pa dve plasti in na vrhu dve, torej štiri plasti testa in tri nadeva. Na vrhu gibanico namažemo s smetano. Tudi vmes lahko testo poškropimo s smetano. Gibanico spečemo v krušni peči ali peči pri temperaturi 200°C pečeno potresemo s sladkorjem.